Popular Posts

Wednesday 1 February 2012

MODNI RINGIŠPIL OD 1920-1930

Čarlston i Coco
Dovoljo je reći samo ,Coco Shanel''

Godina 1920 je godina u kojoj moda ulazi u tzv. moderno doba. Nekoliko godina je prošlo od završetka Prvog svetskog rata i ljudi su osetili slobodu duha i hteli da se zabave. Zbog ogorčenosti Prvim svetskim ratom, u kome su nastradali njihovi vršnjaci tinejdžeri prestaju da poštuju konvencionalana pravila i uvode svoju spostvenu oslobađajuću kulturu- voze automobile, piju, ulaze u slobodne veze i slušaju afro-džez. Tih godina alkohol postaje ilegalan (Prohibicija od 1920 do 1933) i jedino ga je moguće nabaviti u tzv ,,speakeasy” salonima. U tim salonima šiparice su čuvale pljoske ispod suknje, podvezicom pričvršćene za nogu. 

Kao rezultat tolike slobode i sama moda postaje manje formalna. Ženski pokret za oslobođenje ima veoma jak uticaj i žene 1920 dobijaju pravo glasa u Americi. Što je najvažnije korset zvanično biva odbačen, dužina suknje se skraćuje i ženama se prvi put u istoriji mogu videti noge!






Za žene lice, figura, frizura i držanje postaje isto tako važan modni faktor pored odeće. Tokom 20-ih godina stomak i struk su ležerni i ne istaknuti. Od 1920 linija struka je počeo da se spušta, da bi se 1924 godine linija struka našla na kukovima. Dužina sukanja je sve kraća da bi se 1927 našla do dna kolena.
Boje su svetle a materijali lakši i prijatniji nego ikad pre. Dizajneri su se igrali bojama tkanina, dezenima i teksturama. Postojala su dva važna etnička uticaja na materijale i štampu. Jedan je kineski uticaj sa kimono stilom, materijal je vežena svila a boja crvena. Otkriće Tutankamonove grobnice dovodi do popularizacije egipatske mode i pribora a zmija narukvica koja okružuje narlaktice postaje ,,must have’’.








Večernja odeća je napravljena od luksuzne tkanine, svile, velveta, tafta. Čarlston je bio neverovatno popularan a haljine dizajnirane tako da se dok plešu sa njima kreću i detelji na haljinama (perlice, resice, perje) Cipele su takođe pod uticajem Čarlston mode bile dobro učvršćene za nogu i imale nisku i zatvorenu petu. Štikle su bile umetnički ukrašene svetlucavim detaljima. 
igračica Josephine Baker
,,Najsenzacionalnija žena koju sam ikad video'' Ernest  Hemingway

 Krajem 20-ih žene postaju sve smelije. Dobijaju pravo glasa na izborima i sada su hrabrije nego ranije. Počinju da puše, posećuju takozvane ,,speakeasy’’ salone, nose šminku, psuju što izaziva šok konvencionalnom misiocu. Mlade žene su nastojale da pokažu svoja kolena čak su i cepale svoje čarape po ugledu na izgled ,,nevaljale devojčice’’.
Mali zvonast šešir koji se nosi nisko na čelu bio je ekstremno popularan. Za večernje varijante, koktel, ples čaki i za venčanje obično ukračen perlicama, čipkom i perjem. U zavisnosti od toga kako izgleda šeširić  je nosio i poruku o statusu žene. Sa trakom u krug označavao je slobodnu ženu koja je već jednom dala svoje srce, ako je traka imala čvor, signalizira brak, a kitnjasti šeširić ukazivao je na slobodnu devojku otvorenu za nova poznanstva. Žena seče svoju dugu kosu u pupularnu Bob cut ili Bob rez frizuru.

Jedna od prvih žena koja nosi pantalone, seče kosu i odbacuje korset je Coco Shanel. Ona će najviše uraditi na emancipaciji žene i slobodi mode i postati i najuticajnija žena u modi celog 20-og veka. Pod njenim uticajem žena je jaka, mišićava, muškobanjasta. Moćna koliko i muškarac.
Tih 20-ih godina XX-og veka žene su vozile Cadillak Cupe (1927), dogodio se prvi preko okeanski let od New York-a do Paris-a, osnovana je nagrada akademije za film ,,Oskar’’ (1929), slušao se radio u svakom domu, slušao se džez a igrao Čarlston. 1927 rodjen je Miki Maus, srušila se Wall Street berza (1929), Gershwin je napisao ,,Rhapsody in Blue’’ i ,,American in Paris’’ a Hitler je objavio prvo izdanje ,,Mein Kampf’’. Pred sam kraj 20-ih pretstavljena je teorija belikog praska ,,Bing Bang Theory’’ koja se i dan danas dokazuje.
Cadillak Cupe