Popular Posts

Wednesday 11 January 2012

MODNI RINGIŠPIL OD 1900 DO 1910


Korica Harper's bazara iz 1899godine
 Modni ringišpil od 1900-1910

Period nazvan ,,La Belle Epoque,, ili 
,,Beautiful Age,,


Dvadeseti vek započinje vrlo jasnim idealon ženske lepote nastao krajem 19-og veka kao delo jednog satiričnog crtača. Gibson Girl je delo njegove olovke ali ona ubrzo prerasta u oličenje ženske lepote i ideal svake žene ne samo u Americi već i u Evropu.



Crtež Charlas Dana Gibson-a

Visoka i vitka devojka, tankog vrata sa torzoom u obliko slova S (sa neizostavnim korsetom) i visoko podignutim loknama, na ulici obično skrivenih ispod šešira mogla se sresti na svakom koraku. Katakeristična dvodelna odeća  koju čine bluza sa veženim detaljima i suknja sa naglašenim strukom bio je prepoznatljiv Gibson Girl izgled.
                                                         
Većina žena –,,domaćica’’ oblačile si dugačke suknje, košulje sa visokom kragnama, dugih rukava I duboke čizme. Medjutim nova šansa je bila na vidiku, početak je industrijske revolucije I mnoge žene izlaze iz kuće u potrazi za poslom i nezavisnošću.

,,Ready to wear,, modna industrija cveta a sve je manje žena koje izdvajaju veliki novac za unikatnu, ručno pravljenu odeću.                    

Nije ni bilo lako Francuskom modnom dizajneru Paulu Poiretu kada je tih godina posetio New York i video kopije svog dizajna na rasprodaji po ceni od samo 15$. Prvi sintetički proizvedem material ,,Rayon’’inače imitacija svile bio je tada čudo tehnologije i u mnogome je snižavao cenu odevnog predmeta.

Vešernja haljina Nency Astor
ikone stila

Swan-bill korset s kraja 19 veka
Donji veš s početka 20 veka















Večernja haljina- bluza ukrašena detaljima, jelek I suknja duga do poda. Jakna od lisičijeg ktzna i ogroman šešir.
Donji veš- nezaobilazni korset i lagana haljina.
Dnevni Outfit- strukirana haljina i jelek su činili neformalnu dnevnu odeću koja postaje u isto vreme i uniforma zaposlene žene.


Odeća za rad

Kupaći kostim 1900 godine




Amerikanke uveliko kupuju Vogue i Harper’s Bazar koji ih svojim lepim stranicama primamljuje da troše više novca na svoj izgled, Pariz je bio meka modnog sveta, Pikaso je tada bio u svojoj plavoj i pink fazi, braća Wright započinju avio istoriju svojim prvim letom (1903) a tih godina izlazi i prvi narativni film ,,The Great Train Robbery'' (1903).

Današnji blog završavam jednim satiričnim crtežom Charlsa Gibsona na kome majka primorava kćer da se uda za titulu.
Mislite o tome ;)




No comments:

Post a Comment