Popular Posts

Wednesday 18 January 2012

MODNI RINGIŠPIL od 1910-1920

The War and the Flapper Era
Naslovica Voga, novembar 1917
Ovo su bile godine dramatičnih društvenih promena, što je imalo veliki uticaj i na samu modu. 
Posledice Drugog svetskog rata unose depresiju na svim životnim aspektima. Ovo nije bilo vreme kada ljudi brinu o luksuzu i drugim materijalnim stvarima.


Paul Poiret je bio dizajner dekade. Uticaj Bliskog istoka je očigledan na njegovim modelim bojama i dizajnom.


Žena Paula Poireta

Kreacija- Paula Poireta

Moda pre rata (dvoslojna suknja, cipele i čarape u boji)
Pod njegovim uticajem haljina dobija sasvim novu dimenziju. Žena odbija da muči sebe tesnim korsetom a uska suknja postaje novi trend. Dok korset oslobadja ženski struk s jedne strane, jako uska suknja je ponovo vraća ,,u lance’’.

Nova suknja imitira ,,harem suknju,, koja se već uveliko nosila na Bliskom Istoku.

Neke suknje su bile toliko uske da je hodanje u njima bilo pravo mučenje. Ono sto je još jedna novina te dekade jese pojava cipela u carapa u boji, i one izgledaju prilično egzotično. Šeširi su veliki sa mnogobrojnim ukrasima, perijem...


Moda za vreme rata, skromniji kolirit  i materijal
Prvi svetski rat (1914-1919) menja svačije živote. Muškarci odlaze u rat dok žena ostaje da sa stara o kući kao i da radi u fabrici da bi se održala proizvodnja. Zbog ovoga žena postaje još više nezavisna. Cipele na pertlanje doživljavaju,, came back’’, cenjene u glavnom zbog svoje praktičnosti. Cipele su bile od prevrnute kože-antilopa u kombinaciji sa obojenim kanvasom i krznom, dekorisane čeličnim nitnama.

Tekstilni materijali postaju deficitna roba pa ušteda materijala se ogleda i u samoj dužini haljina.

Čak i najelitnija pozorišta otvaraju vrata svojim posetiocima ne obazirući se na njihovo ,,neugledno'' odevanje.
Moda ponovo doživljava veliki preokret završetkom Prvog svetskog rata. Događaju se zanimljive modne promene. Sportska odeća postaje popularna i može se videti na ulici kao svakodnevna garderoba. Prve patike su dizajnirane 1917 a ime su dobile po tome što su bile jedine cipele koje nisu pravile buku pri hodu (sneaker-šunjalo ; sneakers-patike).

Prvi ženski grudnjak je patentiran 1914 dizajnerke Mary Jacobs u Americi.
početkom XX veka je dizajniran prvi grudnjak
1914 je patentiran prvi grudnjak pod nazivom ,,brassier"

Period od 1910 do 1920 bio je značajan po još nekim dogadjajima, koje ne treba zaboraviti. Dogadjaji poput prvog glasačkog ženskog pokreta i velika epidemoja gripa 1918 fundamentalno menja američko društvo. Najveći brod toga doba Titanik tone na svom prvom putovanju ka Americi 1912. Nemi filmovi postaju obožavani a najveće zvezde su Charlie Chaplin i Mary Pickford a tango postaje omiljeni ples.

No comments:

Post a Comment